Probiotikët

Probiotikët janë mikroorganizma të gjalla që mbijetojnë në kalimin gastrointestinal dhe kolonizojnë zorrët e njeriut. Ato janë kultura të acidit laktik (të tilla si bifidobakteret dhe laktobacili), të cilat janë pjesërisht të pranishme në qumështin e gjirit dhe kështu llogariten si disa nga kolonizatorët natyrorë të zorrës njerëzore. Probiotikët ndihmojnë sistemin e tretjes dhe në pranimin e lëndëve ushqyese. Disa madje prodhojnë vitamina vitale. Ata gjithashtu ndihmojnë në ruajtjen e një sistem imun të paprekur dhe për këtë arsye mbrojnë trupin nga patogjenët. Kulturat probiotike të acidit laktik ushqehen me fobrat dietike prebiotik si p.sh. GOS.