Skip to main content

Harabeli


Harabeli (i njohur si "zogu i malit") është nga zogjtë më të zakonshëm të këngëve. Harabeli i shtëpisë dhe harabeli i fushës, janë veçanërisht të njohur. Harabelat duan të jenë me njëri-tjetrin dhe të jetojnë së bashku në numër të madh. Në menynë e tyre janë insektet e të gjitha llojeve. Armiqtë më të mëdhenj të harabelave? Macet, dhelprat dhe zogjtë grabitqarë.

 

Një harabeli i pëlqen të bëjë banjë në pluhur, kështu kujdeset për pendët e tij. 

Harabeli për shtëpi i preferon thurimat e foleve ose drurët e kalbur. Mjerisht, këto gati nuk ekzistojnë më në formën e tyre natyrore. Kjo është arsyeja pse harabeli është fatkeqësisht tani në listën e specieve të rrezikuara. Falë kutive prej druri, të ashtuquajturave kutive fole, harabeli gjithmonë gjen vend të mbrojtur për ta bërë folenë dhe thjeshtë për t'u tërhequr. Këto kuti fole, janë më të mirat nëse bëhen nga druri natyror, të jenë të pa lyera dhe të mos jenë të trajtuara artificialisht. Në lartësinë prej dy deri në tri metra dhe me drejtim drejt (jugut) lindjes, kutitë ofrojnë shtëpi të shkëlqyeshme për harabelat. Këshilla jonë: Thjesht shfletoni faqet e shoqatave të ruajtjes së natyrës (p.sh. LBV ose NABU)

Këshilla jonë: Thjesht shfletoni faqet e shoqatave të ruajtjes së natyrës (p.sh. LBV oseNABU)