Urdhrat dhe ndalesat gjatë gjidhënies – çka është e lejuar?

Kur pasardhësi ynë më në fund e sheh dritën e diellit dhe ushqehet me gji, shumë nëna janë të hutuara - çfarë mund të ha e të pi dhe çfarë jo? A mund të merrem me sport? Në udhëzuesin tonë, ne do t'ju japim disa këshilla të vlefshme gjatë ushqyerjes me gji.

Të ushqyerit gjatë gjidhënies

Foshnja juaj ushqehet me qumështin e nënës. Prandaj, dieta e shëndetshme dhe e ekuilibruar është veçanërisht e rëndësishme gjatë gjidhënies. Gjatë gjidhënies për foshnjën, mund t'ju bëjë të ndiheni më të uritur për shkak të kalorive shtesë që ju duhen. Frutat, perimet, drithërat, produktet e qumështit, mishrat e lehta dhe peshqit japin materie ushqyes të rëndësishme për juve dhe fëmijën tuaj.

Bishtajat dhe qepët shkaktojnë fryrje, domatet dhe limoni mund të lëndojnë prapanicën tuaj - këto "dituri" nuk janë të dëshmuara shkencërisht. Prandaj, nuk duhet të shmangni në mënyrë të panevojshme shumë ushqime. Provoni ato me sasi të vogla dhe çfarë mundet apo nuk toleron më i dashuri juaj.

Mënyra më e mirë për të kënaqur dëshirën tuaj për ëmbëlsira janë frutat, sallata e frutave, fruta të thata (ndoshta të përziera me kos ose quark- djathë krem). Edhe një kavanoz i frutave HiPP është në ndërkohë mënyra e përsosur për shije.

Nëse dëshironi ushqim vegjetarian ose vegane gjatë dhënies së gjirit, bisedoni me maminë ose pediatrin tuaj.

Pirja gjatë gjidhënies

Për shkak se ju jepni shumë lëngje me qumështin e gjirit, pirja e mjaftueshme gjatë gji dhënies është veçanërisht e rëndësishme. Më së miri do të ishte të pini rreth dy deri në tre litra lëngje në ditë. Ne rekomandojmë të pini ujë, çaj pa ëmbëltues si çaji HiPP për gji ose një ndryshim, një gotë lëng të holluar me ujë mineral. Ju nuk duhet të hiqni dorë nga kafja juaj në mëngjes - por nuk duhet të jenë më shumë se dy deri në tre filxhan në ditë. Kujdes, megjithatë, nëse më i dashuri juaj është i shqetësuar - disa foshnja reagojnë edhe ndaj sasive të vogla të kafeinës.

Alkooli – po ashtu si nikotina - duhet të shmangen plotësisht gjatë dhënies së gjirit.

Sporti gjatë gjidhënies

Nuk është e vërtetë se marrja me sport ndikon në prodhimin më të pakët të qumështit. Megjithatë, ka kuptim të prisni gjashtë deri tetë javë pas lindjes. Atëherë stërvitja me kufizime është e mundur pa mëdyshje. Kështu që ju mund të merreni me sport gjatë dhënies së gjirit. Sidoqoftë, nuk duhet të merreni me sport sa t’i lodhni fort muskujt, sepse atëherë, qumështi mund ta ndryshojë shijen. Qumështi nuk është as i keq apo i prishur, por vetëm ka shije pak më ndryshe. Dëgjoni trupin tuaj dhe bëni atë që është e mirë për ju.

 

Barnat

Gjithmonë bisedoni me mjekun tuaj rreth përdorimit të barnave, derisa jeni duke dhënë gji. Disa ilaçe mund të merren pa telashe, disa të tjera më mirë duhet t’i shmangni gjatë dhënies së gjirit.