Biberoni, mashtruesi i bebes

Tashmë nga nevoja që vije nga lukthi, mund të vëreni se sa thith fuqishëm foshnja gishtin e tyre të madh dhe gjithashtu, pas lindjes ato kanë një nevojë të madhe të thithin gjirin. Foshnjat thithin kur janë të uritura, por edhe kur janë të lodhura ose të mërzitura, sepse thithja ka efekt qetësues dhe relaksues. Ka "objekte" të ndryshme që mund të thithen. Përveç thithjes së gjirit të nënës, më shpesh foshnja thith biberonin. Por, gjithashtu, mund të thithet gishti i madh, lodra ose e thithë një leckë. Të rralla janë foshnjat që nuk thithin asgjë.

Për shumë foshnje, biberoni është shoqërues besnik në vitet e para të jetës.

Biberoni ose mashtruesi, po apo jo? 

Vazhdimisht, pasojat e thithjes së biberonit janë diskutuar dhe shqyrtohen në studime të ndryshme. biberoni ka përparësi dhe mangësi. Për shembull, është shumë i përshtatshëm si ndihmë për ta vënë në gjumë ose për ta qetësuar. Efekti qetësues i thithjes mund të ndihmojë për ta vënë në gjumin e pasdites por edhe për ta vënë në gjumin e natës. Meqenëse fëmijët priren të kërkojnë vazhdimisht diçka për të thithur me kalimin e kohës, mund të jetë gishti i madh i dorës, apo cepi i batanijes së tyre të butë, është e kuptueshme që t'u ofrohet atyre menjëherë një biberon.

Nga ana tjetër, ka të tillë që thonë se biberoni mund t’ia dëmtoj bebes nofullën. Megjithatë, shumë biberon janë punuar dhe po zhvillohen me dentistë dhe ortodontistë për t'i bërë ato anatomikisht të qëlluara, prandaj, ju mund t'i përdorni ato në mënyrë të sigurt gjatë viteve të para të jetës së bebes si mjet që sjell rehati.

Cili biberon?

Në thelb, ju keni përzgjedhur biberon të prodhuar nga silikoni artificial ose nga lateksi natyror (gomë natyrale).

Lateksi i bërë nga materialet natyrore është pak më i butë, por te disa foshnje mund të shkaktojë alergji.  Lateksi megjithatë nuk është aq të qëndrueshëm sa silikoni, sepse pas një kohe mund të bëhet poroz.

Biberoni i bërë nga silikoni është i punuar nga materiale shumë të dendura dhe për këtë arsye është paksa më jo elastik. Këta biberonë, mund të ngjaj që foshnja ta dëmtojë dhëmbët e vet. Ju duhet ta kontrolloni rregullisht biberonin mos mund të gjeni të çara në të dhe ta zëvendësoni biberonin.

Se prej të cilit material është punuar biberoni që i pëlqen më shumë bebes tuaj, është çështje e shijes. Këtu thuhet: provoni!

Mënjano biberonin

Midis ditëlindjes së dytë dhe të tretë, ju duhet ta mënjanoni përdorimin e biberonit, sepse nga një moshë e caktuar, biberoni mund t’ia dëmtojë qiellzën. Për këtë, bisedoni me pediatrin ose dentistin tuaj. Mënjanimi i biberonit mund të sjellë nervozë dhe mund të jetë jo gjithmonë aq e lehtë. Këtu janë disa metoda që mund t'ju ndihmojnë për ta mënjanuar:

  • Ngadalë, por në mënyrë të qëndrueshme zvogëloni kohën e përdorimit të biberonit, përdoreni atë vetëm në kohën e caktuar (p.sh. kohën para gjumit).
  • Falja biberonin një tjetër fëmije. Kështu ju mund ta bindni më të dashurën tuaj se ajo foshnja tjetër ka nevojë shumë më urgjente për biberonin se sa ai, pasi ai është tashmë i rritur.
  • Lejojani zanës së malit të vije për biberonin. Në mbrëmje, para se të shkojë bebja në shtrat, vendoseni biberonin së bashku me të para derës ose në dritare. Gjatë natës zana e biberonit e merr biberonin por e lë një dhuratë të vogël në vend të biberonit.