Ushqimi në 1000 ditët e para: dhjetë mënyra për të ulur rrezikun nga obesiteti

Autori Dr. J. Hower, pediatër nga Gjermania

Përhapja e mbipeshës dhe obezitetit në fëmijëri është rritur në dekadat e fundit në shumicën e vendeve. Thënë thjesht, mbipesha mund të shihet si rezultat i mosbalancimit midis marrjes së energjisë dhe shpenzimeve të energjisë.

A ka mundësi që ushqyerja e duhur në fëmijërinë e hershme të ulë rrezikun mbi obesitetin?

1.000 ditët e para të jetës fillojnë me shtatzëninë dhe gjatë kësaj periudhe tashmë ekziston një mundësi unike për të kontribuar në parandalimin e obesitetit. Duke marrë parasysh gjetjet më të fundit, autorët e një grupi Nutricional të Mesdheut kanë përgatitur dhe diskutuar 10 mënyra për të minimizuar rrezikun për mbipeshë gjatë 1,000 ditëve të para.

1. Sjellja e nënave dhe e atësisë është e rëndësishme.

Një dietë e ekuilibruar, me një konsum të arsyeshëm të yndyrës dhe proteinave dhe një preferencë për fruta dhe perime, rekomandohet për të dy prindërit gjatë konceptimit dhe shtatzënisë. Përveç kësaj, gratë mbipeshë / obeze që planifikojnë të mbeten shtatzënë duhet të zvogëlojnë peshën e tyre para konceptimit.

2. Monitorimi i zhvillimit. 

Gjatë shtatëzanisë, në lindje dhe në fëmijërinë e hershme, është shumë e rëndësishme për të monitoruar matjet e trupit në mënyrë që të kontrolloni normalitetin e rritjes dhe zhvillimit.

3. Ushqyerja me gji për fillimin më të mirë në jetë.

Ushqyerja ekskluzisht me gji rekomandohet që nga lindja deri në moshën gjashtë muajsh.

4. Futja në ditetë  e ushimeve të forta.

Mosha katër deri në gjashtë muaj është koha ideale për të futur në ditë ushimet e ngurta. Deri në moshën një vjeçare, qumështi i nënës ose formula vazhduese e qumështit janë burimi më i rëndësishëm i ushqyerjes. Qumështi i lopës duhet të shmanget derisa një fëmijë të jetë një vjeç.

5. Futja e hershme e frutave dhe perimeve. 

Shumëllojshmëria e  ushqimeve të përditshme dhe ofrimi I ushqimeve që janë refuzuar vazhdimisht janë strategji efektive kur bëhet fjalë për përmirësimin e pranimit. Nuk është e nevojshme të përfshihen sheqeri, pije me sheqer ose kripë në dietën e një foshnje.

6. Respekto oreksin e foshnjes suaj. 

Shmangni praktikat e ushqyerjes me forcë duke I thënë foshnjës se duhet për të ngrënë çdo gjë në pjatën e tyre. Rregulloni sasinë e porcioneve  të ofruara në varësi të llojit të ushqimit që është dhe mos e përdorni ushqimin si shpërblim për sjellje të mirë.

7. Kufizoni marrjen e proteinave shtazore. 

Marrja e proteinave të kafshëve duhet të jetë e kufizuar, sidomos gjatë foshnjërisë së hershme, në mënyrë që të ulet rreziku i obezitetit të hershëm. Formulat vazhduese për fëmijët  prej moshës një deri në moshën tre vjeç është e preferueshme krahasuar me qumështin e lopës  për plotësimin e kërkesave të mikro- dhe makronutrientëve si acidi yndyror omega-3 dhe hekuri.

8. Siguroni marrjen e yndyrave me cilësi të lartë. 

Duhet të inkurajohet marrja e yndyrave të mjaftueshme me acide yndyrore esenciale.

9. Prindërit si modele të roleve. 

Prindërit duhet të jenë modele roli në kohën e ushqimit, që do të thotë se TV dhe pajisjet e tjera duhet të çaktivizohen gjatë kohës së ushqimit.

10. Inkurajimi i aktivitetit fizik dhe gjumi i mjaftueshëm. 

Aktiviteti fizik duhet të inkurajohet dhe fëmija duhet të ketë gjumë të mjaftueshëm. Mungesa e gjumit rrit rrezikun për mbipeshë.