Skip to main content

Kalendari i shtatzënisë: Nga qeliza vezore deri te foshnja e dëshirueshme

Jeni shtatzënë dhe pritni një foshnje? Apo po planifikoni të mbeteni shtatzënë? Kalendari i shtatzënisë i përpiluar nga HiPP ju përcjell - në faqet vijuese, merrni të gjitha përvojat në lidhje me zhvillimin e foshnjës tuaj në bark. Zbuloni javë pas jave, çfarë ju pret gjatë shtatzënisë.

 

Java 1-2

Qeliza vezore

 

Java 3

< 1 mm

 

Java 4

< 1 mm

 

 Java 5

1-2 mm

 

Java 6

2-3 mm

 

Java  7

5 mm

 

Java 8

1,5 cm

 

Java 9

2,6 cm

 

Java 10

2,8-3,1 cm

 

Java  11

3,7-4,1 cm

 

Java 12

5-5,5 cm

 

Java 13

6-7 cm

 

Java 14

7-8 cm

 

Java 15

9,5-10 cm

 

Java 16

10,8-11,6 cm

 

Java 17

11-12 cm

 

Java 18

12,5-14 cm

 

Java 19

15 cm

 

Java 20

16-20 cm

 

Java 21

26,7 cm

 

Java 22

28 cm

 

Java 23

28-30 cm

 

Week 24

30-31 cm

 

Java 25

34-35 cm

 

Java 26

35-36 cm

 

Java 27

36-36,6 cm

 

Java 28

37-37,2 cm

 

Java 29

38,7 cm

 

Java 30

40 cm

 

Java 31

41,5-41,8 cm

 

Java 32

42,7 cm

 

Java 33

43,5-43,8 cm

 

Java 34

45 cm

 

Java 35

46 cm

 

Java 36

47 cm

 

Java 37

48 cm

 

Java 38

49 cm

 

Java 39

50 cm

 

 Java 40

51 cm

Përmbledhje e javëve të shtatzënisë

Përmbledhje e javëve të shtatzënisëShtatzënia është një kohë shumë e bukur dhe emocionuese për nënat që do të bëhen së shpejti dhe sigurisht edhe për baballarët e ardhshëm. Në të njëjtën kohë, çdo javë e shtatzënisë  ju sjellin befasi të reja për të cilat ju duhet të bëheni gati. Kalendari i shtatzënisë I HiPP-it, ju jep një përmbledhje të ndodhive dhe ngjarjeve më të rëndësishme gjatë 40 javëve të shtatzënisë. Mësoni më shumë për çdo javë të shtatzënisë:

  • Sa e madhe është foshnja?
  • Cilët janë hapat më të rëndësishëm të zhvillimeve që po ndodhin aktualisht?
  • Cilat janë shenjat dhe simptomat e dallueshme?
  • Si ndjeheni si nënë?

Ankesat trajtohen me ndjeshmëri. Këshillat dhe shpjegimet e shumta të dobishme, do t'ju mbështesin dhe do t'ju ndihmojnë të kuptoni se çfarë po ndodh në trupin tuaj gjatë periudhës së shtatzënisë.

Si numërohen javët e shtatzënisë

Zakonisht, një shtatzëni zgjat 40 javë të shtatzënisë (e shënuar me shkurtesën JShZ). Numërimi i javës së parë të shtatzënisë tuaj fillon në ditën e parë të menstruacioneve të fundit. Kjo do të thotë se në javën e parë dhe të dytë të shtatzënisë në të vërtetë nuk jeni akoma shtatzënë. Me fjalë tjera, shtatzënia fillon në javën e tretë kur ju keni ovulacion dhe veza është fekonduar, nga e cila 9 muaj më pastaj, fëmija juaj lind.

Shtatzënia, kohëzgjatja e shtatzënisë përcaktohet gjithmonë në ditën e caktuar. Nevojiten rreth 280 ditë ose 40 javë nga dita e parë prej menstruacioneve të fundit deri në lindjen e fëmijës tuaj. Çdo javë e kaluar e shtatzënisë shënjohet si një numër i plotë. Pas kësaj, janë numrat nga 1 në 6 - që përfaqësojnë ditët e sakta të javës përkatëse të shtatzënisë.

Në shembullin tonë "JShZ 4 + 3", 4 është JShZ së plotë, të kaluar dhe 3 është dita shtesë për javën e ardhme. Kështu, saktësisht, shtatzënia juaj ka filluar para 4 javëve dhe 3 ditë, që do të thotë se jeni në javën e 5-të të shtatzënisë.

 

Nëse dita e parë pas menstruacioneve të fundit ishte e enjte, ky është fillimi i javës tuaj të pare të shtatzënisë. Pra, le të supozojmë si në shembullin tonë të përshkruar më sipër, fillimi i javës së shtatzënisë ishte një e enjte, atëherë +3 do të ishte e diela: 4 javë shtatzëni plus e premte (+1), e shtunë (+2), e diel (3+).

Pregnancy trimesters

Me vendosjen e vezës së fekonduar në mitër, foshnja juaj do të zhvillohet me shpejtësi të madhe. Shtatzënia mund të ndahet në tri faza të rëndësishme - me kohëzgjatje rreth 3 muaj secila - të ashtuquajturit tremujorë. Tremujori i tretë është zakonisht pak më i gjatë dhe shënon hovin përfundimtar të zhvillimit deri në lindje.

Ndiqni shtatzëninë tuaj javë pas jave, me kalendarin e shtatzënisë HiPP. Ju gjithashtu do të merrni informacione të rregullta dhe këshilla për t’u ushqyer gjatë gjithë shtatzënisë në Letrat tona të drejtuara për prindërit.