Skip to main content

Javët e shtatzënisë:

Java e 38-të e shtatzënisë: Koha për përgatitjet e fundit për beben

Në fillim të javës së 38-të të shtatzënisë, ju jeni në javën e dytë të muajit të 10-të të shtatzënisë. Tashmë, shumëçka ka ndryshuar në jetën tuaj. Por, gëzimi paraprak për fëmijën tuaj është dhe do të jetë gjithmonë gëzimi më i madh.

Gjatësia dhe pesha e foshnjës në 38 javë të shtatzënisë

Në javën e 38-të të shtatzënisë, fëmija është rritur përsëri një centimetër dhe tani është 49 centimetra. Në terma vizual, foshnja juaj tani ka madhësinë e një flete raveni. Me peshë trupore prej rreth 3100 gramë, ajo tashmë ka tejkaluar kufirin e 3 kilogramëve. Të dy vlerat po i afrohen shpejt atyre që do t’i ketë i porsalinduri në lindje.

 

Zhvillimi i foshnjës

Koka e foshnjës është zhvilluar më tej dhe perimetri ka rreth 32 centimetra. Në kohën e mbetur, mushkëritë e fëmijës përgatiten për momentin vendimtar të frymëmarrjes së parë. Me ndihmën e kortizonit të nënës, i cili tani po formohet, është e mundur që mushkëritë të shpalosen plotësisht me frymën e parë dhe të mos ngjiten së bashku. Nga kjo kohë e frymëmarrjes së pavarur, fëmija ka aftësi jetësore.

Vetëm disa lëvizje fetale të bebes priten në javën e 38-të të shtatzënisë. Gjatë kësaj kohe, foshnja do të sillet mjaft e qetë dhe do të përgatitet për lindjen që do të ndodh së shpejti - gjithashtu i mbetet pak hapësirë për lëvizje. Për shkak të kontraktimeve provuese, ajo shtrihet thellë në legenin e vogël dhe tashmë ka marrë pozicionin e lindjes. Disa fëmijë e bëjnë këtë me vështirësi, prandaj, kanë nevojë për mbështetje nga jashtë.

Në ekzaminimet që ju presin krejt pak kohë para lindjes, mjeku mundet, nëse është e nevojshme, të përdorë ultrazërin për të përcaktuar nëse placenta ende plotësisht funksionon. Kjo ju siguron që fëmija juaj do të vazhdojë ta ketë kujdesin e mirë. Nëse ekziston ndonjë dobësi në funksionin e placentës, mjeku mund të vendosë nëse do të fillojë me lindjen pasi të shqyrtojë me kujdes situatën dhe të peshojë përparësitë dhe dobësitë. Në këtë rast, ky vendim duhet të jetë i dobishëm për fëmijën tuaj dhe vazhdimin e zhvillimit të tij të shëndetshëm. 

Mjeku gjithashtu mund të përcaktojë gjasat e lindjes së fëmijës në kohën e caktuar. Nëse kjo kohë është shumë e shpejt dhe ju tashmë po përjetoni kontraktime të parregullta me kohëzgjatje të shkurtra, të cilat janë qartë të dukshme në CTG, atëherë mund të ketë siguri se po nxitet lindja. Kjo është plotësisht e lidhur me situatën e foshnjës dhe shenjave të saj jetësore, të cilat tregojnë nëse fëmija ka shqetësime të mëdha. Me mjete natyrale dhe të buta mund të nxitet lindja, mjete ndaj të cilave mitra reagon shumë mirë. Fëmija nxitet gjithashtu ta shtyjë kokën më tej në unazën e legenit, kur të vije koha. 

Kështu ndihet nëna e ardhme në javën e 38-të të shtatzënisë

Tani mund të thuhet se tensionin po e prekni me duart tuaja. Ka të ngjarë se lehtë bëheni të ndjeshëm dhe nervoz. Për shkak të dhimbjes së vazhdueshme në shpinë dhe bark, të shkaktuara nga presioni që fëmija i bën në fundin e legenit, nervat tuaja janë në kufijtë e fundit në shtatzëni. Me gjasa të mëdha, as partneri juaj nuk do të kalojë ndryshe. Shumë baballarë shpesh ndihen të pafuqishëm në këtë situatë, veçanërisht kur lindja e parë po afrohet. As ju nuk e dini më në fund se kur do të ndodhë lindja. Edhe në situatën e tensionuar, mamia juaj është gjithmonë në dispozicionin tuaj. Ajo gjithashtu mund të vlerësojë efektin që kanë tkurrjet e parregullta të lidhura me fëmijën tuaj dhe fillimin e lindjes.    

Shenjat dhe simptomat e zakonshme

Trupi përgatitet për lindje

Nëse trupi juaj është gati për lindjen, spina apo ndalesa juaj e mukusit tani mund të lirohet. E ashtuquajtura spina e mukusit "mbyll" qafën e mitrës gjatë shtatzënisë dhe siguron që asnjë baktere të mos depërtojë në mitër. Nëse tani vini re rritje të shkarkimit të bardhë, ndoshta me një sasi të vogël gjaku - kjo spinë apo ndalesë e mukusit është çliruar. Gjakderdhja e lehtë quhet gjithashtu "gjakderdhje e shenjës" ose "shenja". Nëse është kështu, lindja zakonisht fillon 24 orë më vonë me kontraksione të rregullta të lidhura me lindjen. Në këtë kohë, fillon lindja, e cila zgjat disa ditë dhe përfshin tkurrje të parregullta para se të kryhet lindja.

Kjo mund të përfshijë shenja të tilla si urthi, të përzierat, diarreja dhe lodhja. Në këtë mënyrë, trupi e përgatit nënën e ardhshme për lindjen e fëmijës dhe fillon "pastrimin" e trupit. Lodhja duhet t'ju sjellë pushimin dhe të reflektoni.

Në javën e 38-të të shtatzënisë, duhet të dëgjoni trupin tuaj, t'i kushtoni vëmendje simptomave të trupit dhe gjithsesi të relaksoheni. Shijoni ditët e fundit të shtatzënisë dhe prisni me padurim kohën e ardhshme të rritjes së familjes tuaj së bashku me partnerin tuaj.

Këshillë e mamisë

"Edhe nëse tani gjithçka është pak më e mundimshme, përpiquni të shijoni kohën e pritjes dhe të mendoni për gjëra ose aktivitete që janë të mira për juve dhe që ju bëjnë të lumtur". Dorothee Kutz, mami

Përmbledhje e këshillave më të mira

  • Nëse keni kontraksione të parregullta, testoni ato, nëse kontraksionet janë reale të lindjes - bëni banjë! Kontraksionet reale intensifikohen në ujin e ngrohtë të banjës. Ndërsa, kontraktimet e rrejshme bëhen gjithnjë më të dobëta.
  • Vazhdoni të hani ushqim të ekuilibruar dhe racione të vogla pavarësisht nga të përzierat që keni.
  • Sigurohuni që të konsumoni  mjaft ushqim me hekur. Gjatë lindjes dhe gjatë lehonisë, trupi humb shumë hekur përmes gjakderdhjes.
  • Nëse jeni jashtëzakonisht të lodhur, përcaktoni sërish nivelin aktual të hekurit. 

Pyetjet e mundshme për mjekun ose maminë

Kur fëmija nuk dëshiron të rrotullohet

Disa fëmijë e kanë të vështirë marrjen e pozicionit të lindjes. Arsyet për këtë janë të natyrave shumë të ndryshme dhe variojnë nga një sëmundje ose paaftësi e fëmijës deri te një mbingarkesë psikologjike e nënës së ardhshme, e cila e parandalon fëmijën të bëhet gati për lindjen. Në rastin e sëmundjes ose paaftësisë, lindja me prerje cezariane është zakonisht mënyra më e mirë për ta sjellë fëmijën në botë. Por, ekziston gjithashtu mundësia që fëmija juaj të mos vendosë për pozicionin e lindjes pa ndonjë arsye. Si në mjekësinë obstetrike, ashtu edhe në njohuritë dhe aftësitë e mamive, ekzistojnë mënyra dhe mjete për ta bërë fëmijën të rrotullohet. Këto rrugë kanë filluar tashmë nga java e 34-të.  

Informata për autoren:

Juliane Jacke-Gerlitz është infermiere e licencuar. Ajo ka dhënë Këshilla për Nënat dhe gjidhënien për më shumë se dhjetë vjet. Ajo aktualisht punon si shkrimtare për temat mjekësore dhe këshilltare psikologjike. Juliane Jacke-Gerlitz është e martuar qe 22 vjet, është nënë e tetë fëmijëve dhe jeton me familjen e saj në Halle.