Qarja dhe këlthitjet

Çfarë të bëni kur këlthet fëmija?

Reagimi i parë kur fëmija Juaj qanë, është të ngritet lartë ose të merret pranë vetes për ta qetësuar atë. Ju bëni menjëherë gjënë e duhur! Klithma është një sinjal i fëmijës suaj se ndjehet i parehatshëm. Nëse fëmija juaj këlthet, ai ka nevojë për praninë Tuaj, që ju jeni atje dhe ai nuk është vetëm.

Si mund ta ndihmoni më së miri foshnjen Tuaj që këlthet?

  • Nëse fëmija juaj është i uritur, ai mund të mbahet në krah por zhvendosja e urisë nuk mund të bëhet gjatë. Nëse shujta e fundit ishte para dy orëve, ju duhet ti jepni foshnjes Tuaj të pijë apo ia jepni shishen me biberon. Nëse foshnja para një ore ka marrë ushqim të mjaftueshëm, është vështirë që uria të jetë arsyeja e të qarave të saj. Pastaj provoni që fëmija të gromësij përsëri dhe ia vononi të ushqyerit e radhës. Sepse, nëse distancat midis ngrënieve janë shumë të shkurtëra, stomaku i fëmijës nuk është zbrazur ende nga racioni i mëparshëm dhe fëmija juaj qan ndoshta edhe më shumë!
  • Fryrja gjithashtu mund të jetë shkaku i të qarave të foshnjave. Ato ndodhin për shembull, në qoftë se nuk është larguar ende ajri nga stomaku dhe racioni i fundit nuk është zbrazur sa duhet. Ngriteni fëmijën tuaj lartë me kujdes që të bëjë një gromësitje. Ndonjëherë mund të ndihmojë kur e peshoni me duar fëmijën apo ia fërkoni lehtë barkun me një lëvizje rrethore në drejtim të akrepave të orës. Kjo mund të lirojë flluskat e ajrit nga zorrët, nga të cilat fëmija vetëm nuk mund të shlirohet. E dobishme kundër flluskave të ajrit në bark është gjithashtu flora e shëndetshme e zorrëve e ndikuar nga kulturat e acidit laktik. Më shumë për këta ndihmëtarë lexoni këtu.

Këshillë: Nëse ju përdorni një ushqim qumështi për të porsalindurit, mundet gjithashtu të jetë e dobishme që në vend se nga shishja e tundur, ushqimi të përzihet me një pirun dhe në shishe do të ketë më pak flluska që mund ti përbijë foshnja me ushqim. Në rastet e vështira mund të ndihmojë, me duar të ngrohta, një masazh në bark me vaj – shpesh me kopër ose çaj për bark.

  • Kontrolloni nëse pelenat janë të lagështa ose prapanica e foshnjës mund të jetë e lënduar.
  • Ndoshta fëmija juaj qanë, sepse e ka ftohtë. Ndaj të ftohtit, fëmijët e vegjël janë ende shumë të ndjeshëm. Që të ngrohet krevati, para se të shkohet në gjumë ju mund të përdorni për ngrohje një shishe me ujë të nxehtë dhe përdoret me peshqir të mbëshjellur. Megjithatë, sigurohuni që uji i nxehtë nuk mund të derdhet dhe nuk është shumë i nxehtë! Kur ju e vini fëmijën tuaj në shtrat, merreni shishen me ujë të nxehtë sërish nga shtrati.
  • Foshnjet këlthasin poashtu, nëse e ka tepër nxehtë. Foshnja juaj djersitet edhe në qafë: Me dorë e provoni nëse është i veshur trash. Për rrobat e fëmijës duhet të përdoren pëlhurat natyrore sepse ato janë ideale dhe mundësojnë një shkëmbim të mirë të ngrohjes në raport me mjedisin. Prandaj fëmija nuk duhet veshet as shumë ngrohtë e as shumë ftohtë. Xhaketa e leshit dhe kapela janë të nevojshme vetëm për jashtë madje edhe vetëm kur është ftohtë ose me erë.

Këshillë: Kur fëmija Juaj qanë, i këndoni, një ninullë apo tregoni diçka. Shpesh ajo ngushëllohet vetëm me zërin tuaj ose ndjenjën se ju jeni me të.