Lëndët e rëndësishme ushqyese

Ushqimi i drejtë gjatë shtatzënësisë luan rol shumë të rëndësishëm për zhvillimin e shëndetshëm të foshnjes. Këtu kemi paraqitur shkurt lëndët kryesore ushqyese, se ku gjenden ato dhe çfarë mund të ngjajë në rast të mungesës së tyre.

Acidi folik

“Vitamina e nënës” në këtë rast është acidi folik. Kjo shihet edhe për nevojën e shtuar të acidit folik në trupin e nënës së ardhme...

Hekuri

Hekuri furnizon nënën dhe foshnjen me oksigjenin jetik. Një pjesë e madhe e hekurit tërë kohën është i zënë me këtë...

Jodi

Jodi kontribon në metabolizmin e tërë trupit në veçanti të hormoneve të gjëndrës tiroide...

Vitamina B6

Vitamina B6 i takon grupit të vitaminave B. Kjo kontribuon që proteinat e marra nga ushqimi të shfrytëzohen në mënyrë optimale...

Vitamina B12

Vitamina B12 kontribuon në formimin e rruazave të kuqe të gjakut. Gjithashtu sikur edhe acidi folik merr pjesë në formimin e qelizave dhe...

Magnezi

Një mineral i gjithanshëm është magnezi. Ky mineral merr pjesë pothuajse në të gjitha funksionet e trupit: rregullon mbi treqind enzime dhe...

Zinku

Me një sasi prej vetëm dy gram në trup pothuajse nuk ka peshë. Mirëpo, këto dy gram janë për trupin tonë...

Vitamina E

Vitamina E i takon grupit të vitaminave që treten në yndyrë, që do të thotë se mund të përdoret kur lidhet me yndyrën e trupit...

Niacina

Trupi ka nevojë për niacinë për arsye se kontribuon në metabolizmin e trurit, frymëmarrjen e qelizave, ndërtimit të muskujve dhe të indeve lidhore. Por niacina ka edhe më shumë detyra...