Mikroplastika: Grimcat e vogla - ndikim i madh

Termi "mikroplastikë" po shfaqet gjithnjë e më shpesh në lidhje me diskutimet për mbrojtjen e mjedisit. Por çfarë fshihet pas këtij termi? Ne e kemi përgjigjen...

Çfarë është mikroplastika?

Produktet e kujdesit HiPP në linjat Babysanft dhe Mamasanft, nuk kanë përmbajtur dhe nuk përmbajnë asnjë mikroplastikë. Mikroplastika janë grimca të ngurta të patretshme më të vogla se 5 milimetra.

Bëhet një dallim midis mikroplastikës "parësore" dhe "dytësore"

• Disa prodhues përdorin qëllimisht mikroplastikën parësore si një përbërës në produktet kozmetike. Më së shumti gjendet në formën e grimcave gërryese në pastat e dhëmbëve, pastruesit ose në xhel për dush.

• Mikroplastika dytësore, nga ana tjetër, krijohet nga shtypja e pjesëve plastike më të mëdha. Për shembull, mikroplastika futet në det përmes mbetjeve të qeseveplastike.

Prandaj, termat "primare" dhe "sekondare" shpjegojnë origjinën e mikroplastikës.

Ndotja e mjedisit nga mikroplastika e ngurtë

 

Cilat janë polimeret e lëngëta?

Polimerët e lëngshëm janë plastikë e prodhuar në mënyrë sintetike. Megjithatë, këto nuk formojnë grimca si mikroplastika në produktin kozmetik, por janë në formë të lëngshme. Polimerët e lëngshëm përmbushin funksione të ndryshme në produktet kozmetike dhe gjithashtu janë përdorur shpesh (vetëm jo në HiPP), p.sh:

• si një agjent viskoziteti për konsistencën e ngjashme me xhel në shampon

• si një shtresë e këndshme e krijuar në lëkurë sishtresëzim elastik

Cili është ndryshimi midis mikroplastikës dhe polimereve të lëngshëm?

Për fat të keq, termat "mikroplastikë" dhe "polimere të lëngshme" përdoren shpesh në debatin publik si të njëjta, apo si sinonime.

Megjithatë, mikroplastikat janë gjithmonë të ngurta. Forma mund të ndryshojë (grimcat e rrumbullakëta deri në fibra të gjata e të holla më pak se 5 mm). Nga ana tjetër, polimerët e lëngshëm nuk janë kurrë të ngurtë në një produkt kozmetik, por gjithmonë treten ose bëhen emulsion.

Si futen mikroplastika dhe polimerët e lëngshëm në mjedis?

Përveç mikroplastikës së ngurtë, polimerët e lëngshëm janë gjithnjë e më shumë objekt diskutimi publik, sepse ato nuk pësojnë degradim biologjik ose vetëm me vështirësi degradohen. Shumica e mikroplastikës dhe polimerëve të lëngshëm që shpëlahen me ujin në xhelin e dushit ose shampon përmes kanalit të kanalizimit në impiantin e trajtimit të ujërave të zeza, ku lidhen me llumrat e ujërave të zeza.

Pjesa më e madhe e kësaj digjet në Gjermani, por ndonjëherë përdoret edhe për plehërimin e fushave. Mikroplastika e përdorur në kremra dhe losione ose polimere të lëngëta, gjithashtu mund të hyjnë në mjedis pas pastrimit të lëkurës, gjatë larjes së rrobave të përdorura, ose peshqirëve të përdorur.

Polimerë të lëngshëm në HiPP?

Mbrojtja e shëndetit dhe e mjedisit është prioriteti ynë absolut. Në lidhje me përputhshmërinë mjedisore, nuk kemi asnjë informacion që sugjeron probleme mjedisore në lidhje me polimerët e tretur ose si të emulsuar. Por, duke qenë se ato nuk degradohen biologjikisht, ne ende duam në të ardhmen ta ndalojmë përdorimin e tyre si masë paraprake. 

Tashmë e re:

Produktet e shënuara me këtë vulë, nuk përmbajnë asnjë mikroplastikë. As në formë të ngurtë dhe as në formë të lëngshme!