Acidi folik ose folati gjatë shtatëzanisë

"Vitamina e nënës" është folati. Folati gabimisht barazohet me acidin folik - por kjo nuk është çështja. Folati i referohet vitaminës së tretshme në ujë. Sidoqoftë, ai quhet acid folik vetëm nëse është një substancë sintetike që merret në formën e një shtojce dietike. 

Folati është jashtëzakonisht i rëndësishëm për nënat që priten të bëhen - gratë shtatzëna kanë një nevojë të shtuar në mënyrë të konsiderueshme për folate gjatë shtatzënisë. Ne do t'ju tregojmë se çfarë duhet të dini për acidin folik gjatë shtatëzanisë.

Çfarë është acidi folik ose folati?

I ashtuquajturi folat, është një nga vitaminat B që janë të tretshme në ujë. Ato gjenden si në ushqimet me origjinë shtazore ashtu edhe në ato bimore. Termi acid folik / folati rrjedh nga latinishtja "folium" (fletë). Kjo vitaminë B është marrë për herë të parë nga gjethet e spinaqit.

Pasi të keni marrë folatin me ushqim, trupi i shndërron ato në tetrahidrofolat. Kjo nga ana tjetër është absolutisht e rëndësishme në mënyrë që të dyja, rritja dhe ndarja e qelizave të funksionojnë pa probleme në trup. Kjo është mënyra e vetme që fëmija juaj të rritet dhe të zhvillohet në trupin tuaj.

Meqenëse ekziston një nevojë e madhe për folatet gjatë shtatzënisë, e cila zakonisht nuk mund të mbulohet duke konsumuar thjesht ushqim, ekziston mundësia e marrjes së asaj që njihet si acid folik në një formë që plotëson ushqimin.

Acidi folik është, si të thuash, një formë e prodhuar artificialisht e folatit. Sidoqoftë, nga trupi mund të absorbohet dhe përdoret shumë më mirë.

Kujdes:

Është e rëndësishme të mos e teproni me acidin folik. Prandaj, duhet t'i kushtoni vëmendje faktorit të konvertimit midis folatit dhe acidit folik. 0.5 mikro gram acid folik janë të barabarta me 1 mikrogram folate nga ushqimi.

Pse acidi folik është i rëndësishëm në shtatzëni?

Acidi folik është një nga vitaminat më të rëndësishme gjatë shtatzënisë. Por për çfarë është acidi folik vërtet i mirë dhe çfarë efektesh ka? Funksionet më të rëndësishme janë:

• Acidi folik përdoret për rritjen dhe ndarjen e qelizave në mënyrë që fëmija të zhvillohet në mënyrë optimale.

• Është i rëndësishëm për zhvillimin e trurit të foshnjës dhe

• Nxit formimin e gjakut.

Këshillë:

Nëse planifikoni, të mbeteni shtatzënë, mund të jetë e dobishme të merrni acid folik para se të mbeteni shtatzënë. Është mirë që të flisni me gjinekologun tuaj për këtë.

Mungesa e acidit folik

Mungesa e acidit folik, parandalon zhvillimin e proceseve optimale të rritjes në trup dhe formimin e një numri të mjaftueshëm të qelizave të reja të gjakut. Sidoqoftë, kjo është jashtëzakonisht e rëndësishme për zhvillimin e çdo qenie njerëzore.

Në shtatzëni, acidi folik është edhe më i rëndësishëm, sepse jo vetëm që duhet ta furnizoni veten ose trupin tuaj me folate optimale, por edhe trupin e foshnjës tuaj.

Problemet e mungesës së acidit folik

 1. • Anemi tek nëna (anemi)
 2. • Keqformim në shpinën e foshnjës (e ashtuquajtura shpinë e hapur)
 3. • Keqformime të trurit të foshnjës(e ashtuquajtura shpinë e hapur)
 4. • Keqformime të trurit të foshnjës
 5. • Dyshimi për çrregullime të tjera funksionale të trupit të fëmijës që aktualisht janë ende duke u hetuar (për shembull lindja e parakohshme, çrregullimet e traktit urinar, çarja e buzës dhe qiellzës, defektet e zemrës)

Zbuloni mungesën e acidit folik në kohën e duhur

Për të parandaluar mungesën e acidit folik gjatë shtatzënisë dhe komplikimet shoqëruese, duhet të filloni të merrni acid folik sapo të zbuloni se jeni shtatzënë. Nëse po planifikoni një shtatzëni, gjithashtu ka kuptim të merrni acidin folik.

Simptomat e mungesës së acidit folik

 • Lodhja
 • Përtacia
 • Nervozizëm deri në depresion
 • Lëkurë e zbeht
 • Marramendje
 • Gulçim

Në raste të rënda gjithashtu:

 • gjuhë e kuqe dhe e lënduar
 • dëmtimi i ndijimit të shijes
 • diarre dhe humbje peshe

Kujdes:

Këto simptoma nuk janë shenjë e qartë e mungesës së acidit folik; ato gjithashtu mund të tregojnë sëmundje të tjera. Prandaj, është e domosdoshme të shihni një mjek për qartësi se çfarë po i shkakton përfundimisht simptomat.

Trajtimi i mungesës së acidit folik

Nëse dyshohet për mungesë të acidit folik, gjëja e parë që duhet bërë është të bëni një test gjaku. Meqenëse simptomat duken të ngjashme me ato të mungesës së vitaminës B-12, testi i gjakut përdoret për të përcaktuar nëse është vërtet mungesë e acidit folik. Nëse mjeku gjen mungesë, ai do t'jua përshkruajë acidin folik.

Ju duhet të merrni acid folik si shtesë gjatë shtatzënisë gjithsesi. Kjo është arsyeja pse kjo zakonisht përshkruhet që në ekzaminimin e parë.

Nëse dëshironi të keni fëmijë, acidi folik / para shtatzënisë

A po planifikoni të mbeteni shtatzënë në të ardhmen e afërt? Atëherë duhet të filloni të merrni acid folik shumë përpara fillimit të shtatzënisë. Është mirë që të filloni sapo të ndaloni përdorimin e kontraceptivit tuaj aktual.

Ju duhet të filloni të merrni acid folik të paktën një muaj para fillimit të shtatzënisë. Mënyra më e mirë për të zbuluar se kur mund të mbeteni shtatzënë është mirë ta bëni me kalkulatorin tonë të ovulacionit. 

Mund të dëgjohet se gjithmonë ka zëra që thonë se acidi folik do t'ju bënte shtatzënë më shpejt. Sidoqoftë, kjo ende nuk është vërtetuar shkencërisht. Sidoqoftë, është e sigurt që acidi folik ka efekte të dobishme për hormonet në trup që mund ta nxisin shtatzëninë.

Pse acidi folik është i rëndësishëm gjatë ushqyerjes me gji?

Përveç shumë lëndëve tjera ushqyese tjera, qumështi i gjirit përmban edhe folate. Në këtë mënyrë, përmes ushqyerjes me gji, ju vazhdoni të furnizoni foshnjën tuaj me vitaminën e rëndësishme që mbështet rritjen e shëndetshme të foshnjës, promovon ndarjen e qelizave, proceset e rëndësishme të rritjes dhe formimin e gjakut.

Këshillë:

Edhe pas lindjes, acidi folik ose folati është një përbërës thelbësor për rritjen e shëndetshme të foshnjës tuaj. Gjatë ushqyerjes me gji, foshnja juaj furnizohet me qumësht gjiri. Pas ushqyerjes me gji, mund të ktheheni përsëri në HiPP BIO COMBITOIK® si e vetmja markë e ushqimit të qumështit me Metafolin®.

*Metafolin® është markë e mbrojtur tregtare e regjistruar nga Merck KGaA, Darmstadt, Gjermani.

Shumë mjekë dhe Shoqëria Gjermane e të Ushqyerit rekomandojnë që të merrni edhe acid folik gjatë dhënies së gjirit. Vitamina nuk është e mirë vetëm për foshnjën tuaj, por edhe për juve. Një dietë e shëndetshme është veçanërisht e rëndësishme pas lindjes dhe gjatë ushqyerjes me gji në mënyrë që të rimerrni forcën tuaj dhe të zotëroni aventurën familjare sa më mirë që të jetë e mundur.

Sidoqoftë, është mirë që të flisni me gjinekologun tuaj për këtë, sepse mendimet ndryshojnë gjerësisht nëse duhet apo jo të vazhdoni të merrni suplemente të acidit folik gjatë dhënies së gjirit. Prandaj është mirë që mjeku të marrë një vendim rast pas rasti, pasi t'ju ekzaminojë në detaje.

Ushqimi - ku gjendet folati?

Ka shumë folate në marule apo sallata jeshile, perime (p.sh. brokoli), domate, patate, vezë, mish dhe produkte të drithërave. Por folati është shumë i ndjeshëm dhe shkatërrohet lehtë pothuajse plotësisht dhe bëhet joefektiv nga nxehtësia, drita dhe oksigjeni. Konsumimi i mjaftueshëm i folatit me ushqim është pothuajse i pamundur gjatë shtatzënisë.

Sidoqoftë, ka disa ushqime që duhet t’i parapëlqeni dhe hani për të parandaluar mungesën e folatit dhe për të mbrojtur fëmijën tuaj të pa lindur:

 • Perimet me gjethe si marule apo sallatë ose spinaq
 • Bishtajore të tilla si bizele ose soje
 • E kuqja e vezës
 • Mëlçi (vetëm në sasi të vogla)
 • Perime të tilla si shpargull, domate, lakër ose speca
 • Arrat
 • Produkte të drithërave me fara të plota
 • Krunde gruri

Çfarë duhet të keni parasysh kur merrni acid folik gjatë shtatzënisë

Për të parandaluar mungesën, duhet të hani ushqim të pasur me folate gjatë shtatzënisë. Ne ju kemi përshkruar tashmë se cilat ushqime janë të rëndësishme në këtë drejtim. Përveç kësaj, ekziston marrja ditore e acidit folik, i cili mund të përshkruhet nga mjeku juaj.

Kërkesa ditore gjatë shtatzënisë është 550 mikrogramë ekuivalentë të folatit. Ju duhet të merrni shumicën e këtyre (përafërsisht 400 mikrogramë) përmes acidit tuaj folik. Është mirë që të përpiqeni të mbuloni 150 mikrogramët e mbetur me ushqim. Kjo krijon një ekuilibër harmonik.

Është mirë që të diskutoni me gjinekologun tuaj nëse është e këshillueshme të merrni acid folik gjatë gjithë shtatzënisë.

Shoqëria Gjermane e të Ushqyerit (DGE) në përgjithësi rekomandon marrjen ditore të ushqimeve si vijon:

Mosha Ekuivalenti mikrogramëve të folatit në ditë
0 deri në 4 Muaj 60 mikrogramë
4 deri në 12 Muaj 80 mikrogramë
1 deri në 4 Vjet 120 mikrogramë
4 deri në 7 Vjet 140 mikrogramë
7 deri në 10 Vjet 180 mikrogramë
10 deri në 13 Vjet 240 mikrogramë
nga 13 Vjet 300mikrogramë
gratë shtatzëna 550 mikrogramë
gratë që japin gji 450 mikrogramë

Pyetjet më të rëndësishme në lidhje me acidin folik ose folatin

A ka rëndësi nëse kam harruar të marr acid folik?

Natyrisht, duhet të siguroheni që të merrni dozën tuaj ditore të acidit folik gjatë shtatzënisë. Por nëse e harroni ta merrni atë brenda një dite, bota nuk do të marrë fund. Ju nuk duhet të merrni dozën e dyfishtë ditën tjetër. Sidoqoftë, nëse nuk jeni të sigurt, është mirë që të flisni me mjekun tuaj për këtë.

Mbidoza e acidit folik - a është e keqe?

Gjithashtu, nëse po e pyesni veten nëse mbidozimi i acidit folik gjatë shtatzënisë mund të bëhet problem i vërtetë? Në thelb, deri më tani nuk ka dëshmi se një mbidozë do të ketë pasoja të rënda. Sidoqoftë, mund të ketë disa efekte anësore të vogla. Kjo përfshin:

• Gjendjet e shqetësimit

• Probleme gastrointestinale

• Nauze

Sidoqoftë, duhet të siguroheni që asnjëherë të mos konsumoni më shumë se 1.000 mikrogramë acid folik në ditë. Nëse vëreni ndonjë efekt anësor që ndodh pas konsumimit të suplementit të acidit folik, ndaloni përdorimin e produktit menjëherë dhe konsultohuni me gjinekologun tuaj për këtë.

Mësoni më shumë rreth të ushqyerit të balancuar, të ushqyerit gjatë shtatzënisë.

Acidi folik pa jod apo me jod?

Shumë nga preparatet e acidit folik janë të pasuruara me jod, sepse të rriturve të shumtë në ditët e sotme u mungojnë të dyja. Meqenëse jodi është lëndë ushqyese e rëndësishme që duhet të absorbohet në sasi të mjaftueshme, veçanërisht gjatë shtatzënisë, rekomandohet një përgatitje e tillë e kombinuar.

Ju duhet të shmangni jodin vetëm nëse vuani nga problemet e tiroides. Është më mirë ta diskutoni këtë me gjinekologun tuaj.

A ja vlen të marrësh kapsula me vaj peshku?

Është gjithashtu e këshillueshme që të merrni kapsula me vaj peshku gjatë shtatzënisë, veçanërisht nëse nuk konsumoni mjaft peshk të detit yndyror. Këto  përmbajnë acide yndyrore të rëndësishme omega-3, të cilat janë shumë të rëndësishme për zhvillimin e trurit të foshnjës gjatë shtatzënisë. Ka produkte që përmbajnë gjithashtu acid folik në mënyrë që të furnizoheni në mënyrë optimale me të gjithë lëndët ushqyese të rëndësishme.

Informata për autorin:

Anja Schröder është vetë nënë dhe ka shumë vite që shkruan si shkrimtare e pavarur për disa blogje të mëdha familjare. Fokusi i saj kryesor është në çështjet familjare, të cilat ajo i përshkruan me gjallëri në tekstet e saj duke përdorur tregime.