Dr Hans Müller: Babai i bujqësisë organike

Dr. Hans Müller lindi në vitin 1891 në kantonin e Bernës. Ai u rrit në rrethin e gjashtë vëllezërve dhe motrave në një fermë Emmentaler. Deri në fillim të viteve '30, Müller punoi si mësues. Përvoja me vështirësitë e fermerëve dhe problemet e ndërlidhura sociale, bënë që ai të hyjë në politikë.

Gjatë karrierës së tij politike, duke përfshirë edhe 19 vjet në Këshillin Kombëtar, Dr. Hans Müller ka ardhur në përfundim se problemet themelore të jetës rurale nuk janë për t'u zgjidhur në nivelin politik, por që fermerët duhet ta ndihmojnë vetveten.

Fokusi i tij kryesor ishte drejtuar kryesisht nga fermat e vogla dhe të sigurimit të ekzistencës së tyre. Një mënyrë për të ndihmuar veten fshatarët, Dr. Hans Müller e shihte në largimin nga ekonomia konvencionale, reduktimin e shpenzimeve, mirëmbajtjen e jetës së tokës dhe prodhimin e ushqimeve me cilësinë më të lartë.

Së bashku me gruan e tij, Dr. Marie Müller dhe mjekun, bakterologun dhe njohësin e tokës, Dr. Hans Peter Rusch zhvilloi metodën e kultivimit bio-organik.

Dr. Hans Müller e mori përsipër detyrën e këtij grupi të përbërë nga tre veta, që të rishikoj risitë shkencore të verifikueshme na Gruaja e tij dhe rezultatet kërkimore bakteriologjike të zbuluara nga Rusch që të zbatohen në praktikën bujqësore.

Duke përdorur metodën e tyre të re, ata sollen impulset e reja në bujqësi, jo vetëm në atë të Zvicrës. Ashtu si metoda e bujqësisë bio-dinamike, e cila është zhvilluar gjithashtu në Zvicër nga Rudolf Steiner, edhe metoda organike-biologjike u përhap si metodë në vendet tjera.