Skip to main content

Javët e shtatzënisë:

Java e 16-të e shtatzënisë: Foshnja tani reagon ndaj prekjes

Gjatësia dhe pesha e foshnjës në javën e 16-të të shtatzënisë

Foshnja juaj është e gjatë midis 10.8 dhe 11.6 centimetra dhe peshon midis 80 dhe 110 gramë në javën e 16-të të shtatzënisë. Çështja e gjatësisë dhe peshës në secilën javë të veçantë të shtatzënisë bazohet në predispozitat gjenetike. Sepse, këto predispozita tashmë i janë dhënë fëmijës nga nëna dhe babai gjatë fekondimit.

Në javën e 16-të të shtatzënisë, foshnja ka përafërsisht madhësinë e një shege. Kështu, me madhësinë që ka, foshnja juaj aktualisht, mund ta mbani lirisht në pëllëmbën tuaj. Në të ardhmen, njeriu i vogël, do të rritet dhe zhvillohen me ritëm gjithnjë e më të shpejtë derisa ta shohë më në fund dritën e diellit. 

Me mbrojtje të mirë nga lëngu amniotik, foshnja është shumë aktive dhe bën salto. Këmbët e saj tani janë më të gjata se krahët. Foshnja juaj ka ende hapësirë të mjaftueshme dhe mund të shfryjë pa pengesa - në zgavrën e saj amniotike. Edhe nëse nuk e ndjeni këtë aq qartë në këtë moment, fëmija juaj tani është gati vazhdimisht në lëvizje. Lëngu amniotik ende i zbut mirë vërejtjen e lëvizjeve. Në javët e ardhshme, do të jeni në gjendje t’i perceptoni lëvizjet dhe goditjet gjithnjë e më qartë.

Zhvillimi i foshnjës

Nyjet dhe muskujt e fëmijës, tani duhet të jenë vendin e duhur në mënyrë të saktë. Krijohet sistemi nervor dhe percepton stimujt nga mjedisi. Kështu, mund të ndjejë foshnja kur, për shembull e vendosni dorën mbi bark. Foshnja juaj e palindur do të lëvizë drejt dorës tuaj,  duke reaguar ndaj saj si përgjigje sepse dora është burim nxehtësie.

Fëmija juaj tani do të thithë shpesh gishtin e madh. Kështu do të trajnojë refleksin e tij të thithjes përsëri, sepse i duhet për kohën e ardhshme. Kjo është ajo që i duhet pas lindjes për marrjen e ushqimit sepse e siguron mbijetesën.

Një ushtrim tjetër që i duhet për kohën kur të dalë jashtë barkut, është lemza. Në mënyrë që të koordinojë sistemin e vet të frymëmarrjes, foshnja tashmë e praktikon frymëmarrjen gjatë shtatzënisë. Ajo e gëlltit lëngun amniotik, i cili shtypet nga trupi i vogël përmes diafragmës. Ky është një refleks i rëndësishëm që më vonë do ta ndihmojë foshnjën të mbrojë mushkëritë e veta nga trupat e huaj si uji, qumështi ose pluhuri.

Këto fenomene magjepsëse mund të dallohen lehtësisht në ultratingull. Gishti i madh në gojën e fëmijës tuaj dhe trupi i vogël që dridhet me lemza është gjithmonë një moment shumë mbresëlënës për prindërit që do të bëhen. Më vonë, ju gjithashtu mund të ndjeni dhe vëreni lemza të fëmijës suaj - tërë barku ju dridhet në intervale të rregullta.

Ekzaminimet me ultratingull

Në kontrollin e tretë, të cilin tani duhet ta bëni, zakonisht nuk kryhet ultratingulli. Kompanitë e sigurimeve shëndetësore paguajnë vetëm për tri ekzaminime të tilla gjatë shtatzënësisë. Nëse mjeku gjithashtu mendon se ekzaminimi me ultratingull është i dobishëm, ai do t'ju japë shpjegime për këtë. Ekziston gjithashtu mundësia e pagimit të një skanimi tjetër me ultratingull për fëmijën tuaj. Sidoqoftë, në shumicën e rasteve, kjo nuk është e nevojshme dhe tri ekzaminimet me ultratingull janë plotësisht të mjaftueshme.

Ekografia 3D, përdoret gjithashtu në diagnostikimin e organeve të vogla. Kjo madje mund të ketë ndodhur tashmë me ju. Me këtë ultratingull të rafinuar, më të qartë, mospërputhjet në zhvillim dhe formacionet e mundshme të anomalive tek fëmija mund të identifikohen ose eliminohen në kohë të duhur.

Në shumë raste, kjo është vetëm një masë paraprake mjekësore dhe nuk duhet të bëhet shkak për shqetësim serioz për foshnjën. Në përgjithësi rekomandohet që fëmija i palindur të ekspozohet ndaj rrezatimit ultratinguj sa më pak të jetë e mundur dhe vetëm aq sa është e domosdoshme.

Kështu ndihet nëna e ardhme në javën e 16-të të shtatzënisë

Në peshore mund të shihni qartë që keni fituar peshë përsëri gjatë këtij muaji. Një shtim i tillë i peshës është e pritshme dhe e domosdoshme në çdo muaj të veçantë të shtatzënisë.

Sidoqoftë, ju ende mund të lëvizni mirë në muajt e mesëm të shtatzënisë - siç është java e 16-të e shtatzënisë. Pasi të jeni konsultuar me gjinekologun tuaj, tani mund të udhëtoni përsëri.

Në javën e 16-të të shtatzënisë, gjithçka është akoma e lejuar si fitnesi, në varësi të mirëqenies dhe gjendjes tuaj personale. Kështu që ju mund të shijoni fluturime ndërkombëtare, shëtitjet malore, aktivitetet sportive dhe noti, të cilat mund t’i shijoni në mënyrë plotësisht të relaksuar.

Po ashtu, lejohet udhëtimi me aeroplan në muajt e mesëm të shtatzënisë. Ju duhet të përmbaheni nga ushtrimi i sporteve ekstreme në gjendjen tuaj, veçanërisht nëse nuk i keni bërë ato rregullisht para shtatzënisë. Nëse udhëtoni me makinë, është e rëndësishme të siguroheni që rripi i sigurisë të vendoset saktësisht midis gjinjve dhe nën stomak, në kockën pubike. Në këtë mënyrë, indet e ndjeshme dhe foshnja juaj janë të paktën të sigurta dhe të mbrojtura. Ekzistojnë pajisje speciale që e mbajnë rripin pikërisht në këto vende. Rekomandohen gjithashtu getat e kompresionit.  

Shenjat dhe simptomat e zakonshme

Kohë pas kohe, do të ndjeni rritjen e mitrës me një tërheqje të lehtë në bark. Nëse përkuleni përpara, ju qartë mund të ndjeni pikën e epërme të mitrës tuaj në bark gjatë javës së 16-të të shtatzënisë. Gjatë javës së 16-të të shtatzënisë, fundi i mitrës, ndodhet mbi kockën pubike sa largësia e dy gishtave të kryqëzuar. 

Ndodh dhimbja e shpinës

Tani, dhimbja e mesit, mund të ndodhë gjithashtu. Kjo është për shkak të të ashtuquajturave "ligamente të amësisë" që mbajnë mitrën. Për shkak të rritjes së madhe të organit për foshnjën tuaj, këto ligamente janë shumë të ngarkuara. Pas një kohe, ky lloj i dhimbjes së shpinës qetësohet, sepse ligamentet janë shtrirë dhe janë përshtatur me rritjen.

Kruajtja e stomakut, gjinjve dhe kofshëve

Pjesët veçanërisht të sforcuara të trupit, të tilla si stomaku, gjinjtë dhe kofshët, mund të pësojnë kruajtje të lëkurës. Shkaku i kësaj kruajtje ndodh për shkak të tendosjes së fortë të lëkurës. Kruajtja mund të lehtësohet, për shembull, duke aplikuar vaj të mirë ose qumësht për lëkurë.

Gjinj të tensionuar

Nëse gjinjtë tuaj janë shumë të ngushtë dhe ju shkaktojnë dhimbje, disa pika të qumështit të parë (kulloshtër) mund të rrjedhin. Kjo është një shenjë e mirë sepse tregon se gjinjtë tuaj po përgatiten për të ushqyer foshnjën me gji. Në të njëjtën kohë, qumështi i parë, siguron lehtësim nëse vuani nga kruajtja e përshkruar më lart, sepse përmban proteina qumështi, gjë që e bën lëkurën më të zbutur.

Barku me foshnje po rritet

Tani mund ta shihni qartë që barku juaj po fryhet duke bartur foshnjën tuaj. Pantallonat dhe fundet tuaja po shtrëngohen. Ka gjetje fantastike për këtë situatë, shtesa të cilat zgjerojnë brezin e belit të çdo palë pantallona. Por, as kjo nuk do të zgjasë shumë. Pra, tani është koha që gradualisht të plotësoni gardërobën tuaj me rroba të lindjes. Nuk ka të bëjë vetëm me pantallona dhe funde, pjesët e sipërme gjithashtu duhet të zgjidhen pak më të gjera, sepse edhe gjinjtë në rritje zënë më shumë hapësirë nën bluzë.

Ndryshimet në lëkurë dhe flokë

Eventualisht, mund të vëreni ngjyrë të errët në lëkurën e fytyrës tuaj, e cila shfaqet në vende të caktuara. Kjo është një dukuri hormonale që zhduket pas shtatzënisë. Flokët e kokës tuaj gjithashtu mund të ndryshojnë dhe të bëhen më të errësuara gjatë kësaj kohe.

Këshilla e mamisë

"Prandaj duhet t'i kushtoni vëmendje të veçantë mbrojtjes së përshtatshme nga dielli, përndryshe zonat e errëta mund të bëhen edhe më të errëta". (Dorothee Kutz, mami)

Përmbledhje e këshillave më të mira

  • Merrni rroba të rehatshme të lehonisë 
  • Vendosni rripin midis gjinjve tuaj dhe nën bark kur ngasni makinën
  • Ngrënia e rregullt e peshkut ndihmon në sigurimin e furnizimi të mirë me jod
  • Koha më e mirë për një pushim relaksues
  • Pjesët më të ngarkuara të trupit, duhet t’i fërkoni me vajin e lëkurës.

Pyetjet e mundshme për mjekun ose maminë

Udhëtimi dhe qëndrimi jashtë vendit

Nëse dëshironi të udhëtoni në muajt e ardhshëm, është më mirë ta informoni mjekun tuaj për destinacionin tuaj dhe të merrni këshilla se çfarë të bëni në lidhje me shtatzëninë tuaj. Doni të fluturoni? Disa kompani ajrore kërkojnë një certifikatë që keni aftësi për të fluturuar. Këtë certifikatë mund ta merrni edhe nga gjinekologu juaj.

Dashuria ndaj maces dhe mbrojtja nga infeksioni

Nëse keni mace, merrni masa që të keni shpjegime se si të minimizoni rreziqet nga macet dhe si të silleni në mënyrën më të mirë me to (nëse nuk e keni bërë tashmë këtë). Macet janë bartës të patogjenit të toksoplazmozës, i cili mund të jetë i rrezikshëm për gratë shtatzëna dhe për fëmijën.

Informata për autoren:

Juliane Jacke-Gerlitz është infermiere e licencuar. Ajo ka dhënë Këshilla për Nënat dhe gjidhënien për më shumë se dhjetë vjet. Ajo aktualisht punon si shkrimtare për temat mjekësore dhe këshilltare psikologjike. Juliane Jacke-Gerlitz është e martuar qe 22 vjet, është nënë e tetë fëmijëve dhe jeton me familjen e saj në Halle.