Prerja cezariane

Prerje cezariane, Sectio caesarea (latinisht sectio, shqip Prerje, “prerë” dhe caesarea “mbretërore”), është kur fetusi hiqet me kirurgji (me prerje barku) nga mitra e nënës. Bëhen dallime midis prerjes cezariane parësore - primare dhe prerje cezariane dytësore - sekondare. 

Në Gjermani, mesatarisht, tre në dhjetë fëmijë lindin me prerje cezariane. Shkalla e lindjeve me prerje cezariane është rritur ndjeshëm viteve të fundit.

Për shkak të lindjes kirurgjikale, fëmija nuk kalon nëpër kanalin natyral të lindjes dhe për këtë arsye nuk bie në kontakt me mikrobet vagjinale të nënës. Studimet kanë treguar se flora e zorrëve të foshnjave të lindura me prerje cezariane ndryshon nga ajo e foshnjave të lindura në mënyrë vagjinale. Tek fëmijët që kalojnë përmes kanalit natyror të lindjes, flora e zorrëve është më e ngjashme me florën vagjinale të nënës dhe në këtë mënyrë përmban më shumë laktobacile dhe bifidobaktere. Këto baktere pozitive ofrojnë “mbrojtje nga brenda” dhe gjithashtu mbrojnë kundër alergjive.  Në shkencë, laktobacilet shpesh quhen “baktere”: ato janë të pranishme në një numër veçanërisht të lartë gjatë lindjes natyrale dhe janë ndër të parët që kolonizojnë florën e zorrëve. Prandaj, ato janë veçanërisht të rëndësishme për një të porsalindur.

Të ushqyerit me gji është gjithashtu ushqimi më i mirë për foshnjat e lindura me prerje cezariane, pasi qumështi i gjirit përmban përbërës të vlefshëm si probiotikë dhe prebiotikë, të cilët mbështesin zhvillimin e një flore të ekuilibruar të zorrëve që nga fillimi. 

Mësoni më shumë rreth përbërësve të qumështit të gjirit. 

Nëse nuk ushqeni me gji, bisedoni me klinikën ose pediatrin tuaj se cila formulë është e përshtatshme për fëmijën tuaj. Foshnjat e lindura me prerje cezariane që nuk ushqehen me gji, mund të përfitojnë nga formula me probiotik dhe prebiotikë.

Është mirë ta dini: Me HiPP BIO COMBIOTIK®, foshnja juaj furnizohet me gjithçka që i nevojitet për një fillim të shëndetshëm dhe të butë në jetë - pavarësisht se si ka lindur fëmija juaj.

Mësoni më shumë rreth prerjes cezariane.