LCP / LCP acidet yndyrore

LCP shënjon termin në anglisht "Acidet poli yndyrore të pangopura të zinxhirit të gjatë" dhe përshkruan acidet poli yndyrore të pangopura të zinxhirit të gjatë, të cilat ndër të tjera janë shumë të rëndësishme për zhvillimin e trurit dhe qelizave nervore si dhe shikimin e foshnjës. Shembuj të LCP janë acidi docosahexaenoik (DHA), acidi yndyror omega-3, dhe acidi arachidonic (ARA), si dhe acidi yndyror omega-6. Për shkak se foshnjat nuk mund të prodhojnë vetë LCP të mjaftueshme në muajt e parë të jetës, formula e foshnjave me cilësi të lartë shpesh përmban LCP. Sipas direktivës së re të BE-së për formulën e foshnjave, e cila do të hyjë në fuqi ose hyri në fuqi në 2019, shtimi i LCP kërkohet madje me ligj.

Si mund të ndikohet pozitivisht në zhvillimin dhe rritjen e trurit në vitin e parë vendimtar të jetës?

Çfarë roli luajnë acidet yndyrore omega-3 dhe -6 (LCP‘s) të zinxhirit të gjatë, të pangopur (LCP)?

Duke bërë gjëra të përditshme, prindërit mund të ndihmojnë në promovimin e zhvillimit të trurit të foshnjës së tyre. Nëse i jepni bebes butësi dhe vëmendje, përkëdhelni atë, masazhoni, flisni me të, bëni mimika të fytyrës ose lojëra me gishta, truri i tij stimulohet dhe mbështetet në zhvillimin e tij.

Ushqimi i duhur gjithashtu mund të ketë një efekt pozitiv në zhvillimin e trurit. Sepse vetëm me furnizimin e duhur të lëndëve ushqyese, truri mund të zhvillohet në mënyrë optimale. Përveç proteinave dhe hekurit, lëndët ushqyese të rëndësishme për zhvillimin e trurit përfshijnë acidet yndyrore omega-3 dhe 6 (LCP) të zinxhirit të gjatë, të pangopur (LCP). Sidomos në muajt e parë të jetës, kur truri rritet me shpejtësi, foshnja ka shumë nevojë për acide yndyrore LCP, të cilat gjenden edhe në qumështin e gjirit. Ato sigurojnë zhvillimin optimal të trurit, sistemit nervor dhe shikimit të foshnjës tuaj. Foshnja duhet të marrë LCP me rëndësi jetike përmes ushqimit, pasi organizmi i vogël nuk mund të prodhojë mjaftueshëm të këtyre acideve yndyrore të zinxhirit të gjatë, të pangopur në muajt e parë të jetës. Kjo është arsyeja pse të gjitha ushqimet fillestare HiPP përmbajnë LCP.

Gjumi është gjithashtu shumë i rëndësishëm për zhvillimin e trurit. Në gjumë, truri organizon dhe përpunon përshtypjet e fituara më heret dhe konsolidon përmbajtjen e kujtesës. Për shkak të aktivitetit intensiv të trurit, ndër të tjera, foshnjat, njëvjeçarët dhe dyvjeçarët ende kanë nevojë për gjumë gjatë ditës.