Ushqimi apo formula speciale

Ekzistojnë ushqime apo formula të posaçme për foshnjat që vuajnë nga ankesa të përkohshme dhe jo specifike të tretjes, siç janë dhimbjet e barkut-kolikët e laktozës, kapsllëku ose refluksi në rritje dhe pështyma. Para se të zgjidhni një formulë të veçantë, duhet të konsultoheni me pediatrin tuaj dhe të keni sqarimin e saktë. Është e rëndësishme që një sëmundje e mundshme fizike të mos anashkalohet. Mjeku mund të vendosë nëse një ushqim apo formulë e veçantë është zgjedhja e duhur për fëmijën tuaj. Formulat e veçanta janë të përshtatura pikërisht për t'iu përshtatur nevojave të foshnjave nëse vuajnë nga ankesa të caktuara të tretjes. Ushqimi anti-reflux për fëmijët që pështyjnë është më i trashë se ushqimi normal i foshnjës, për shkak të shtimit të përbërësve të trashë si p.sh. pemës së harubit (Ceratonia siliqua), e cila redukton kthimin e ushqimit apo formulës dhe ulë gogësitjen dhe pështymën. Ushqimet e veçanta duhet të jepen vetëm derisa të përmirësohen kushtet. Sa kohë duhet të jepet një ushqim i veçantë, vendosni më mirë pasi të bëni konsultim me pediatrin tuaj.