Skip to main content

Hotel për insekte

Hotelet e insekteve janë ndihmë për krijimin e foleve dhe dimërimin. Ato kanë "apartamente" të bëra nga materiale të ndryshme për shumëllojshmëri të gjerë të insekteve.

Meqenëse rreth 80 për qind e bimëve të egra dhe 150 bimë me dobi të rëndësishme varen nga fekondimi nëpërmjet insekteve, kjo tërheqje është shumë e rëndësishme - dhe banorët e cekur si në vijim, janë mjaft të lumtur për hotelin e insekteve:


Një flutur si flutura pallua (Aglais) preferon të jetë në malet me ajër të pastër, livadhet, parqet ose kopshtet. Fluturat ushqehen me nektar dhe fruta të pjekura. Ato fluturojnë nga lulja në lule dhe i fekondojnë gjatë këtij procesi. Duke e bërë këtë, ato e ndihmojnë rritjen e luleve të reja.


Shumica e fluturave pallua (Aglais) e mbijetojnë vetëm një dimër.


 

Mollëkuqet mund të fluturojnë disa kilometra pa u ndalë.


Mollëkuqet preferojnë të qëndrojë në pyje, livadhe, këneta, këneta, parqe dhe kopshte. Në të gjithë botën ka jo më pak se 4,000 specie të ndryshme me krah të verdhë, të kuq dhe të zezë. Gjatë dimrit mollëkuqet qëndrojnë afër njëra-tjetrës për t’u ngrohur. Mollëkuqet hanë numër të pafund dëmtuesish si afidet (morrat e gjetheve) dhe për këtë arsye janë shumë, shumë të rëndësishme për botën bimore.


 

Karrabishti ose karrabishti i veshit, është aktiv gjatë natës - gjatë ditës ai pushon në të çarat e murit ose nën lëvoren e pemëve. Por mos u shqetësoni: në kundërshtim me atë që sugjeron emri, ai nuk zvarritet në veshët tanë. Emri i tij vjen nga fakti që dikur ishte bluar dhe përdorej për të trajtuar infeksionet e veshit. Dhe po, karrabishti është gjithashtu një luftëtar i suksesshëm kundër dëmtuesve. 


Meshkujt përdorin gërshërët apo pincat e barkut për ta bërë joshjen e femrës (kjo quhet edhe sjellje e çiftëzimit).Brumbujt tokësor (Carabidae), jetojnë në çdo kontinent - përveç në Antarktidë.


Brumbulli i tokës është shumë i vlefshëm për bujqësinë sepse ushqehet për shembull me kërmij dhe afide. Ai sillet nëpër livadhe dhe fusha, kryesisht natën. Ekzistojnë lloje të ndryshme të brumbujve të tokës - por fatkeqësisht shumë prej tyre janë në listën e kuqe të insekteve të rrezikuara.

Si ta bëni lehtë vet një hotel insektesh:

Material nga natyra: Kallam, sanë, kashtë, shkopinj bambu, shkopinj, torfe, argjilë, tulla, boça pishe, tulla dhe copa druri (Këshillë: veçanërisht elementet me ngjyrë të kuqe i tërheqin insektet mirë).

  • Material natyror: kallamet, sanë, kashtë, shkopinj bambu, dru furçash, torfe, argjilë, tulla, boça pishe, tulla dhe copa druri (Këshillë: elementet me ngjyrë të kuqe tërheqin insektet veçanërisht mirë).

  • Shponi vrima me diametër gjashtë dhe tetë milimetra.
  • Për shembull, rregulloni në raft të vjetër dhe varni në një lartësi prej rreth 1 metër lartësi
  • Është më mirë ta drejtoni nga lindja në mënyrë që dielli i mëngjesit ta ngrohë hotelin menjëherë.
  • Vendoseni pranë pemëve, shkurreve, luleve dhe bimëve.
  • Vendosni afër një burimi apo ene me ujë.
  • Mos e vendosni pranë foleve të zogjve.
  • Mos e ndryshoni vendndodhjen.

  Si alternativë ka në disponim edhe hotele të gatshme për insekte, për këtë shih: Faqet e shoqatave lokale për mbrojtjen e natyrës (p.sh. LBV ose NABU).