HMO (qumështi human i oligosakarideve)

Shkurtesa HMO do të thotë shkurtesë për qumështin human të oligosakarideve. Përbërja e qumështit human me oligosakaride në qumështin e nënës, ndryshon nga nëna tek nëna dhe ndryshon gjatë periudhës së dhënies së gjirit. Ashtu si me GOS dhe FOS, HMO janë fibra diete të patretshme për të porsalindurin, dhe shërbejnë si ushqim për bakteret e zorrëve, duke siguruar kështu florën e shëndoshë të zorrëve. HMO artificiale kanë qenë në dispozicion vetëm për një kohë të shkurtër dhe mund të prodhohen vetëm me ndihmën e organizmave të modifikuara gjenetikisht. Kjo është arsyeja pse shtimi i HMO për ushqimin organik për foshnje nuk është e lejuar.